Ένα θέμα που βασανίζει όλες τις μανούλες τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία είναι το παιδικό κολατσιό. Δε χρειάζεται να σπαταλάμε πολύ χρόνο καθημερινά για να ετοιμάσουμε υγιεινά και γευστικά σνακ για τα παιδιά μας. Επίσης αν το παιδί σας δεν τρώει το κολατσιό του στο σχολείο διαβάστε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν.
1) Κάθε φορά που φτιάχνω κέικ. κουλούρια, τυρόπιτα η κριτσίνια, αποθηκεύω ένα μέρος στην κατάψυξη. Έτσι κάθε βράδυ ξεπαγώνω αυτό που θέλω για την επόμενη μέρα.
2) Κάποιες γρήγορες λύσεις, όπως τοστ η ομελέτα ρολάκι με τυρί, τις αφήνω για τις μέρες που έχουν τελειώσει τα αποθέματα της κατάψυξης και δεν έχω προλάβει να φτιάξω κάτι από την προηγούμενη μέρα.
3) Κάθε μέρα βάζω διαφορετικά σνακ για να μην τα βαριέται.
4) Έχω επιλέξει ένα τάπερ με τρία χωρίσματα ώστε να έχει επιλογές και να τρώει ότι θέλει.
- 2,5 κούπες αλεσμένη βρώμη
- 1/2 κούπα αλεσμένο παντζάρι
- 1/2 κούπα μέλι
- 1/2 κούπα λάδι καρύδας λιωμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Βράζουμε 1 παντζάρι και πολτοποιούμε.
- Ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε αντικολλητικό χαρτί τοποθετούμε το κουπάτ και βάζουμε τη γέμιση μέχρι τη μέση περίπου για να δώσουμε σχήμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- 120 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 1/4 κ.γ αλάτι
- 1/2 κ.γ πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ κουρκουμά
- 240 γρ τυρί τσένταρ, τριμμένο
- 70 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
- 40 ml νερό, παγωμένο
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο,το αλάτι τον κουρκουμά και την πάπρικα.
- Προσθέτουμε το νερό και το τυρί και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι και κόβουμε με κουπάτ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 στον αέρα για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη.
- 200 γρ κολοκυθάκια
- 80 γρ ανθότυρο, τριμμένο
- 60 γρ ελαιόλαδο
- 100 γρ αλεύρι βρώμης (χτυπάμε στο multi τη βρώμη)
- 80 γρ αλευρι γ.ο.χ
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ λιναρόσπορο κοπανισμένο, μουλιασμένο για 5 λεπτά σε 3 κ.σ νερό
- 1 κ.γ δυόσμο
- Βάζουμε στο multi το κολοκύθι και το ψιλοκόβουμε.
- Στύβουμε το τριμμένο κολοκύθι σε ένα καθαρό πανί.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το στυμμένο κολοκύθι και προσθέτουμε το λάδι, το λιναρόσπορο, το κρεμμύδι και το ανθότυρο. Ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα άλευρα και το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
- Πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
- ψήνουμε για 20 λεπτά.
- 125 γρ βούτυρο
- 125 γρ ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
- 250 γρ αλεύρι
- Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και στο τέλος το αλεύρι και χτυπάμε λίγο ακόμα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Κόβουμε με κουπάτ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Αλείφουμε με μαρμελάδα ένα μπισκότο και ενώνουμε με ένα άλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μπισκότα.
- 250 γρ αλεύρι σκληρό
- 50 γρ ζάχαρη
- 5 γρ μαγιά στιγμής
- 90 γρ χλιαρό γάλα
- 1/2 κγ αλάτι
- 1 αυγό
- 40 γρ βούτυρο λιωμένο
- 60 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ κανέλα
- 1/2 κ.σ κορν φλάουερ
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης με τη σειρά που αναφέρονται παραπάνω. Χτυπάμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
- Μετά από περίπου 11/2 ώρα ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλο 30 χ 40 εκ. σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το φύλο της ζύμης.
- Ρολάρουμε τη ζύμη και κόβουμε 11 φέτες, πάχους 2 εκ.
- Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τις φέτες ξαπλωτές (να βλέπουμε τη γέμιση).
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 45 λεπτά στην άκρη.
- Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα για 15- 20 λεπτά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου